Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Τι είναι η Σαϊεντολογία


Τι είναι η Σαϊεντολογία


Τὴν Κυριακὴ 3 Μαρτίου στὴν αἴθουσα τοῦ «Πειραϊκοῦ Συνδέσμου» ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Πειραιῶς διοργάνωσε Ἀντιαιρετικὴ Ἡμερίδα μὲ θέμα: «Σαϊεντολογία, μιὰ πραγματικὴ ἀπειλή». Τὴν ἔναρξη τῆς Ἡμερίδος, στὴν ὁποία ἔλαβαν μέρος πλήθη λαοῦ, ἔκαμε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ. Ἀκολούθησαν δύο ἐμπεριστατωμένες ὁμιλίες: Ἡ πρώτη ἀπὸ τὸν κ. Γεώργιο Κρίππα, Διδάκτορα Νομικῆς τοῦ Παντείου Πανεπιστημίου, μὲ θέμα: «Τὸ λογικῶς καὶ νομικῶς ἀβάσιμο τῶν θεωριῶν τῶν Σαϊεντολόγων». Ἡ δεύτερη ἀπὸ τὸν κ. Ἰωάννη Μηλιώνη, εἰδικὸ ἐρευνητὴ ἐπὶ θεμάτων ἀποκρυφισμοῦ καὶ παραθρησκείας, μὲ θέμα: «Μέθοδοι δράσεως καὶ προσηλυτισμοῦ τῶν Σαϊεντολόγων καὶ τρόποι ἀντιμετωπίσεως αὐτῶν».
Καὶ στοὺς δύο ὁμιλητὲς ἔγιναν εὔστοχες ἐρωτήσεις ἀπὸ τοὺς ἀκροατὲς καὶ δόθηκαν πολὺ διευκρινιστικὲς καὶ ἀξιόλογες ἀπαντήσεις. Ἀπὸ τὰ πολὺ ἐνδιαφέροντα Πορίσματα τῆς Ἡμερίδος σημειώνουμε στὴ συνέχεια ὁρισμένα πρὸς ἐνημέρωση τῶν ἀναγνωστῶν μας:

4 Μαρ 2013


Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς- Πορίσματα Ημερίδας με θέμα «Σαηεντολογία, μια πραγματική απειλή»


Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Σεραφείμ, σε συνεργασία με το Γραφείο επί των Αιρέσεων και Παραθρησκειών, διοργάνωσε και πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 και ώρα 4 μ.μ. στην αίθουσα του «Πειραϊκού Συνδέσμου» Πειραιώς, Αντιαιρετική Ημερίδα με θέμα: «Σαηεντολογία,μιά πραγματική απειλή», στην οποία μετείχαν πλήθος κληρικών, οι αρχές του τόπου και ο πιστός λαός της Πειραϊκής Εκκλησίας. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδος εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ. Στη συνέχεια το θέμα αναπτύχθηκε διεξοδικά από δύο εκλεκτούς ομιλητές σε δύο εισηγήσεις:τον κ. Κρίπα Γεώργιο, Διδάκτορα της Νομικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το λογικώς και νομικώς αβάσιμο των θεωριών των Σαηεντολόγων» και τον κ. Μηλιώνη Ιωάννη, ειδικό ερευνητή επί θεμάτων αποκρυφισμού και παραθρησκείας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μέθοδοι δράσεως και προσηλυτισμού των Σαηεντολόγων και τρόποι αντιμετωπίσεως αυτών».
Η Ημερίδα, μετά το πέρας των εισηγήσεων και μετά από εκτενή συζήτηση επ’ αυτών, κατέληξε στα ακόλουθα πορίσματα:

25 Φεβ 2013


Ημερίδα με θέμα «Σαηεντολογία, μια πραγματική απειλή» διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς





Ημερίδα με θέμα «Σαηεντολογία, μια πραγματική απειλή» διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 και ώρα 4:00 το απόγευμα στην αίθουσα του «Πειραϊκού Συνδέσμου» (Καραΐσκου 104 και Σωτήρος). Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο διδάκτωρ Νομικής Γεώργιος Κρίπας και ο συνεργάτης της Επιτροπής Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου Ιωάννης Μηλιώνης.
Κατά την έναρξη της ημερίδος, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ενώ εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Διδάκτωρ Νομικής κ.Γεώργιος Κρίπας και ο συνεργάτης της Επιτροπής Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου κ.Ιωάννης Μηλιώνης. 

25 Ιαν 2013


Καταπέλτης η δήλωση του εγγονού του L. Ron Hubbard ότι η Σαηεντολογία αποτελεί «Επικίνδυνη Λατρεία»


scien1scien2
• Αποκαλεί τη Σαηεντολογία 'absolute poison' (αηδιαστική, επικίνδυνη, πρόστυχη)
• Καταδιώχθηκε ανηλεώς από την «εκκλησία» 
• Ισχυρίζεται ότι ο ιδρυτής της L. Ron Hubbard πέρασε τις τελευταίες του μέρες ανισόρροπος, χαμένος και περιτριγυρισμένος από «μυστικές δυνάμεις ασφαλείας»

16 Ιαν 2013


Ένα βιβλίο για τον κρυφό κόσμο της Σαϊεντολογίας


Στο νέο του βιβλίο Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief, ο συγγραφέας και αρθογράφος του New Yorker, Λόρενς Ράιτ, μπαίνει στα άδυτα της Σαϊεντολογίας και προσπαθεί να εξηγήσει τη γοητεία που ασκεί στους διάσημους. Ο James Kirchick σχολιάζει στο περιοδικό την ερευνητική εργασία, που περιέχει αποκαλύψεις για τον Τομ Κρουζ και τον Ντέιβιντ Μισκάβιτς, αλλά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά της Εκκλησίας.

4 Ιαν 2013


Μυστικός υπόγειος ναός Σαϊεντολόγων στην έρημο του Νέου Μεξικού


Μυστικός υπόγειος ναός Σαϊεντολόγων στην έρημο του Νέου Μεξικού
(Αεροφωτογραφία του επίγειου μηνύματος προς εξωγήινους: δύο κύκλοι που ενώνονται και στη μέση έχουν ο καθένας ένα σχέδιο σε σχήμα διαμαντιού)
Μυστικός υπόγειος ναός Σαϊεντολόγων στην έρημο του Νέου Μεξικού
Πιθανολογείται ότι βρίσκονται θαμμένα κείμενα του ιδρυτή Λ. Ρον Χάμπαρντ,
Βρετανός δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως στην έρημο του Νέου Μεξικού βρίσκεται μία μυστική εγκατάσταση της Σαϊεντολογίας που περιλαμβάνει τόσο έναν υπόγειο  ναό της αίρεσης, όσο κι ένα τεράστιο σχέδιο-μήνυμα για τους εξωγήινους: ένα αγρογλυφικό (crop circle), το οποίο είναι ορατό μόνο από αέρος.

15 Νοε 2012


H Ιερά Σύνοδος ενημερώνει για την δράση της Σαηεντολογίας



Δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου (15-11-2012)
Κυκλοφορεί ευρύτατα έντυπο με τίτλο: «Ο Δρόμος προς την Ευτυχία - Ένας Οδηγός κοινής λογικής για Καλύτερη Ζωή», στο εξώφυλλο του οποίου απεικονίζεται μάλιστα Ορθόδοξος αιγαιοπελαγίτικος ναός.
Προς ενημέρωση του Ορθοδόξου Πληρώματος, καθιστούμε γνωστό ότι το έντυπο αυτό έχει εκδοθεί και κυκλοφορείται από την Σαηεντολογία και εντάσσεται στις ποικίλες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η οργάνωση αυτή, για να προωθεί τις πεποιθήσεις της σε ανύποπτους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως επεχείρησε να πράξει και το 2009. 
Aν και το ζήτημα αυτό απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο και στο παρελθόν, εν τούτοις θεωρούμε ότι έχουμε χρέος έναντι του Πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος να επαναλάβουμε ότι, όπως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα η Ελληνική Δικαιοσύνη (αποφάσεις Πρωτοδ. Αθηνών 7380/96 και Εφετ. Αθηνών 10493/97) έχει αποφανθεί ότι η "Σαηεντολογία" "επιδιώκει σκοπούς ξένους προς την φύση και την έννοια του ανθρώπου ως ελευθέρου όντος". Επίσης ότι είναι "μία οργάνωση με ολοκληρωτικές δομές και τάσεις που στην ουσία περιφρονεί τον άνθρωπον, ενώ ενεργεί ελεύθερα και μόνον κατ' επίφαση προκειμένου και αποκλειστικά να προσελκύσει μέλη τα οποία στην συνέχεια υφίστανται.... πλύση εγκεφάλου, με απώτερο σκοπό την δημιουργία κατευθυνόμενου τρόπου σκέψης... και που από ετών ετράπηκε σε απαγορευμένη κερδοσκοπική δραστηριότητα". 

12 Σεπ 2012


ΗΠΑ: Βιβλίο αποκαλύπτει τις τακτικές της Σαϊεντολογίας. Στρατολόγηση παιδιών και χειραγώγηση τα μυστικά της στρατολόγησης


Νέα Υόρκη 
Ένα νέο βιβλίο, το «Inside Scientology» της αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζάνετ Ράιτμαν, έρχεται να προστεθεί στα πρόσφατα υπονοούμενα που διακινούνται στα αμερικανικά ΜΜΕ πως η Κέιτι Χολμς ζήτησε διαζύγιο απ' τον Τομ Κρουζ επειδή φοβήθηκε μήπως της αρπάξει το παιδί τους για να το στρατολογήσει στους σκοπούς της οργάνωσης.
Η Ράιτμαν, πρώην συντάκτρια του περιοδικού «Rolling Stone», ανιχνεύει την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας από το 2006 και το «Inside Scientology» βγάζει στη φόρα όλα «τα άπλυτα» της διαβόητης σέκτας, η οποία, όπως είναι φυσικό, απείλησε με μηνύσεις.

25 Ιουλ 2012


H πολυτάραχη ζωή του γιου του προέδρου της Σαηεντολογίας


2170405
Πώς η «εκκλησία» πίεσε τη σύζυγο του να κάνει έκτρωση και οδήγησε τη ζωή του σε φαύλο κύκλο που κατέληξε στο θάνατο από υπερβολική δόση φαρμάκων
Του  Beth Stebner  - Μετάφραση-επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος
Ο 27χρονος Alexander Jentzsch, γιος του προέδρου της Σαηεντολογίας Heber Jentzsch, πέθανε στις 2 Ιουλίου 2012.
Από τις ιατρικές εξετάσεις, εντοπίστηκαν στο σώμα του μεγάλες ποσότητες παυσιπόνων που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, καθώς και του φαρμάκου NyQuil (Vicks - για την ανακούφιση από κρυολόγημα το οποίο περιέχει κατασταλτικά αντιισταμινικά και υπνωτικά)
Ο Heber Jentzsch, 76 ετών, εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 2004 και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του

22 Ιουλ 2012


Η Σαηεντολογία στην Ιρλανδία


[IMG]
Ο Pete Griffiths αφιέρωσε περίπου είκοσι χρόνια της ζωής του στη Σαηεντολογία, αλλά τώρα θέλει ν’ αποκαλύψει τη σέκτα.
Ο πενηνταεπτάχρονος Pete ο οποίος ζει στην πόλη Westport, εντάχθηκε στους κόλπους της «εκκλησίας» της Σαηεντολογίας στην Αγγλία το 1986. Για πάνω από δύο δεκαετίες αφιέρωσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά στη διδασκαλία της οργάνωσης, στρατολογώντας και άλλους, πουλώντας μάλιστα το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει τη διδασκαλία της σέκτας.
Με το πέρασμα του χρόνου όμως, συνειδητοποίησε τελικά ότι το όλο πράγμα ήταν μια απάτη και τώρα επιχειρεί να μεταδώσει το μήνυμα αυτό παντού.

12 Ιουλ 2012


Οι τιμωρίες της Σαηεντολογίας…


saintol.1
 «Το ενδεχόμενο η 6χρονη Σούρι, κόρη του Τομ Κρουζ και της Κέιτ Χολμς, να πάει έγκλειστη στο Sea Organization (Sea Org), το διαβόητο εκπαιδευτήριο της «εκκλησίας» της Σαηεντολογίας, της θρησκευτικής φιλοσοφίας στην ιεραρχία της οποίας μέχρι τώρα ο Κρουζ είναι τρίτος τη τάξει, ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι και στοίχισε το γάμο του ζευγαριού.  
Αν και η οργάνωση δέχεται για εκπαίδευση άτομα άνω των 16 ετών, ο Τομ Κρουζ φαίνεται διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα για να δεχτούν τη Σούρι στο Sea Org». 
Αυτά αναφέρονται σε άρθρο της Κυπριακής εφημερίδας Πολίτης ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2012 με τίτλο ΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ» ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ – Το απομονωμένο Sea Org φρουρείται από ελεύθερους σκοπευτές.

10 Ιουλ 2012


«Η Σαηεντολογία διαλύει οικογένειες», λένε πρώην μέλη της


saintol.
Του CIAN TRAYNOR
Μετάφραση Ελένη Ζήνωνος
2 Ιουλίου 2012
Πρώην μέλος της «εκκλησίας» της Σαηεντολογίας έχει προειδοποιήσει την ηθοποιό  Κέϊτυ Χολμς, τί να αναμένει, αν μιλήσει εναντίον της θρησκευτικής οργάνωσης, μετά το χωρισμό της από τον Τομ Κρουζ.
Μιλώντας στο Dublin Offlines, ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από πρώην Σαηεντολόγους, η Σαμάνθα Ντομίγκο ισχυρίστηκε ότι το να προσπαθήσει να εγκαταλείψει την «εκκλησία» θα προκαλούσε πολύ έντονη αντίδραση εκ μέρους της οργάνωσης. 

16 Απρ 2012


Σαϊεντολογία, «η μεγάλη απάτη»


Σαϊεντολογία, «ἡ μεγάλη ἀπάτη»
Ἡ Γαλλικὴ Δικαιοσύνη ἀσχολήθηκε καὶ πάλι μὲ τὰ ἔργα καὶ τὶς ἡμέρες τῆς  λεγόμενης Σαϊεντολογίας. Ἡ εἴδηση μᾶς πληροφορεῖ: «Γιὰ ‘‘ἀπάτη ἀπὸ ὀργανωμένη συμμορία’’ καταδικάσθηκαν χθὲς ἀπὸ τὸ Ἐφετεῖο τῶν Παρισίων δύο ὀργανισμοὶ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Σαϊεντολογίας καὶ ἐκλήθησαν νὰ πληρώσουν πρόστιμο 600.000 εὐρώ. Παράλληλα καταδικάσθηκαν πέντε σαϊεντολόγοι μὲ ποινὲς φυλακίσεως ἕως δύο ἐτῶν. Τὸ Ἐφετεῖο ἀπεφάνθη ὅτι οἱ κατηγορούμενοι ἐπωφελήθηκαν ἀπὸ τὴν εὐάλωτη θέση πρώην ὀπαδῶν γιὰ νὰ τοὺς ἀφαιρέσουν μεγάλα χρηματικὰ ποσά» («Ἑστία» 3-2-2012).

23 Μαρ 2012


Ρωσία- Αντιαιρετικά μαθήματα στα σχολεία. Απαγορεύθηκαν οριστικά τα βιβλία του ιδρυτή της Σαϊεντολογίας.


 
Στη Ρωσία απαγορεύθηκαν οριστικά τα βιβλία του ιδρυτή της Σαϊεντολογίας Ρον Χάμπαρντ. Προ ημερών το περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας με έδρα την πόλη του Σιόλκοβο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα του χαρακτηρισμού τους ως εξτρεμιστικών.
«Αυτή είναι μια πολύ σωστή και καίρια λύση», εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ρωσίας» ο πρόεδρος της νομικής επιτροπής προστασίας των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της προσωπικότητας, που λειτουργεί υπό το Ρωσικό Σύνδεσμο των Κέντρων Μελέτης των θρησκειών και αιρέσεων Αλεξάντρ Κορελόφ:

2 Φεβ 2012


Καταδίκη για την Σαϊεντολογία στην Γαλλία - Θεωρείται οργανωμένη συμμορία


Το Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε σήμερα τις δύο κύριες γαλλικές δομές της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας σε συνολικό πρόστιμο 600.000 ευρώ για "απάτη από οργανωμένη συμμορία".

Τα αντίστοιχα πρόστιμα των 400.000 και των 200.000 ευρώ τα οποία επιβλήθηκαν στους δύο παρισινούς οργανισμούς, το Celebrity Center και τη βιβλιοθήκη SEL, είναι τα ίδια που είχαν επιβληθεί σε μια πρώτη δίκη η οποία είχε διεξαχθεί το 2009.
Πέντε σαϊεντολόγοι καταδικάσθηκαν εξάλλου σε ποινές από πρόστιμο 10.000 ευρώ ως φυλακιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Ο Αλέν Ροζενμπέργκ, ο οποίος θεωρείται ο "ντε φάκτο αρχηγός" της παρισινής Σαϊεντολογίας, είναι μεταξύ αυτών που καταδικάσθηκαν.

2 Ιουλ 2011


Απαγορεύθηκαν τα βιβλία της Σαϊεντολογίας στη Ρωσία

Image

Ρωσικό δικαστήριο στο Shchyolkovo (προάστιο της Μόσχας) αποφάνθηκε πως το βιβλίο «Τι είναι η Σαϊεντολογία» του ιδρυτή της L. Ron Hubbard αλλά και άλλα βιβλία συναφούς περιεχομένου είναι «καταδικαστέα επειδή προκαλούν σε ακραίες δραστηριότητες» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του γραφείου της Εισαγγελίας του ρωσικού δικαστηρίου.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πως όταν η απόφαση του δικαστηρίου τεθεί σε ισχύ όλα τα βιβλία του θρησκευτικο-φιλοσοφικού αυτού κινήματος θα μπουν στην ομοσπονδιακή "μαύρη" λίστα των βιβλίων με ακραίο περιεχόμενο και κατά συνέπεια θα απαγορευθούν σε όλη τη Ρωσία.
defencenet.gr

27 Φεβ 2011


Σαϊεντολογία - Eνας πρώην ξεσκεπάζει τις μπίζνες της «Εκκλησίας»

35 χρόνια παρέμεινε στους κόλπους της αίρεσης ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πολ Χάγκις.
Την παρέμβαση του FBI προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του βραβευμένου σκηνοθέτη για τα σκοτεινά παιχνίδια των προσηλυτιστών σε βάρος των «πιστών»

Οταν ο Πολ Χάγκις εγκατέλειπε τον Αύγουστο του 2009 τους κόλπους της σαϊεντολογίας, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι οι μετέπειτα αποκαλύψεις του δις βραβευμένου με Οσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφου για τις παράνομες και «σκοτεινές» δραστηριότητες της αποκαλούμενης και «αίρεσης των αστέρων του Χόλιγουντ», θα την οδηγούσαν σήμερα στη «τσιμπίδα» του FBI.

Η τεράστια επιχείρηση με ετήσια έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία φέρεται να χρησιμοποιεί ως προθήκη το κοινωφελές της έργο, επανέρχεται με τον πιο εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο, δεδομένης και της... ατυχούς συγκυρίας της σημερινής τελετής απονομής των βραβείων Οσκαρ. Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες δηλώνουν ένθερμοι θιασώτες της «Εκκλησίας» της σαϊεντολογίας, αποτελώντας την ιδανική ζωντανή διαφήμιση του θεμελιώδους «θρησκευτικού» μύθου που είχε πλάσει ο ιδρυτής της, το 1954, Ρον Χάμπαρντ.
Ελυσε τη σιωπή του
«Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν καλή μνήμη. Είμαι σίγουρος ότι το όνομά μου θα συνδεθεί κάποια στιγμή εντός με ένα σκάνδαλο, το οποίο θα φαίνεται να μην έχει την παραμικρή σχέση με την Εκκλησία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Χάγκις σε κάποιο σημείο του αφιερώματος προς το πρόσωπό του που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος του «New Yorker», Λόρενς Ράιτ.
Ο βραβευμένος σεναριογράφος του «Million Dollar Baby» και σκηνοθέτης του «Crash» επιβεβαίωσε στην ουσία τη γνησιότητα παρόμοιων αποκαλύψεων πρώην μελών της «αίρεσης». Επικαλούμενος ως λόγους της αποχώρησής του τη στήριξη της «Eκκλησίας» στη ρύθμιση, η οποία απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια και τη δημόσια εκστρατεία διαπόμπευσης που ενορχήστρωνε η πρώτη εναντίον πρώην μελών της, ο Χάγκις -ο οποίος έχει δύο κόρες ομοφυλόφιλες- προσέφερε πλήθος πολύτιμων πληροφοριών για το δημοσίευμα του «New Yorker».
Η Κίντμαν και τα... άλλα παιδιά
Οι διασημότητες που αποστάτησαν
Η Νικόλ Κίντμαν, πρώην σύζυγος του Τομ Κρουζ, η Ντέμι Μουρ, η Σάρον Στόουν, ο Τζέισον Μπεκ είναι ορισμένες από τις διασημότητες που κατάφεραν κάποια στιγμή να αντισταθούν στον απατηλό «μαγνητισμό» της σαϊεντολογίας και να εγκαταλείψουν τους κόλπους της. Ο πρώην σαϊεντολόγος, Μαρκ Χάντλεϊ, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 στις ΗΠΑ το βιβλίο του με τίτλο «Ολα στη φόρα: πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα της σαϊεντολογίας», ταράζοντας για πρώτη φορά τόσο ισχυρά τα «σκοτεινά» ύδατα της εν λόγω «Εκκλησίας». Το 2004 αποχώρησε ένα από τα υψηλότερα μέλη στην ιεραρχία της αίρεσης, ο Μάρτιν Ράθμπεν, ενώ ουκ ολίγα πρώην μέλη την κατηγορούν ότι στη διάρκεια της εκάστοτε «θεραπείας» τούς υφάρπαξε κάθε είδους προσωπικό ή περιουσιακό στοιχείο, είτε επρόκειτο για την καριέρα, την υγεία ή τα χρήματά τους. Νεφελώδη επίσης παραμένουν τα αίτια «ύποπτων» θανάτων μελών, μεταξύ των οποίων αυτός της Λίζα ΜακΦέρσον, που φέρεται ότι έχασε τη ζωή της το 1995 εξαιτίας της κακομεταχείρισής της από τα άλλα μέλη.
Η στρατολόγηση
Γενναιόδωρα και... αφορολόγητα
Η «αίρεση» υπόσχεται στα υποψήφια μέλη της οργανική και ψυχική σταθερότητα και ισορροπία, βοηθώντας τα μέσω των πανάκριβων συνεδριών «πνευματικής εκπαίδευσης» να προγραμματίζουν τον εγκέφαλό τους με γνώμονα την απόλυτη επιτυχία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν νιώθουν αδύναμοι και εκτεθειμένοι στην τεράστια δεξαμενή «καρχαριών» της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Εάν προκύψουν... προβλήματα, υπάρχει το Cele-brity Center, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα προσηλυτισμού διάσημων, το οποίο ανταμείβει γενναιόδωρα όσους καταφέρουν να στρατολογήσουν διασημότητες.
Η πρακτική της προσέγγισης διασημοτήτων χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της «αίρεσης», καθώς μεταξύ εκείνων που επιχείρησαν να στρατολογήσουν ήταν οι Oρσον Ουέλς, Ουόλντ Ντίσνεϊ και Γκρέτα Γκάρμπο.
Υποσχέσεις
Μπορεί ο νυν ηγέτης της σαϊεντολογίας, 50χρονος Ντέιβιντ Μισκάβιτς, να αρνείται ότι προσεγγίζει διασημότητες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς φέρεται να τους υπόσχεται, μεταξύ άλλων, υψηλά επιμίσθια ή άλλου είδους υπηρεσίες ως «δώρα». Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο Τομ Κρουζ στον οποίο φέρεται, σύμφωνα με τον Ράιτ, να διέθεσε μια ομάδα μελών-υπαλλήλων που προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσία έναντι... ψιχίων και ενίοτε χαρακτηρίζονται «πρόσωπα υψηλού κινδύνου», προκειμένου να αντικαταστήσουν την ξύλινη επένδυση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του, να ανακαινίσουν το γκαράζ του αεροσκάφους του και να βάψουν μερικές μοτοσικλέτες του.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», ο Μισκάβιτς κατηγορείται ότι διάγει κρυφό υπερπολυτελή βίο, ενώ ορισμένα μέλη ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμού από τον ίδιο.
Η «αίρεση» έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο δίκτυο με έσοδα που υπερβαίνουν ετησίως τα 300 εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα αφορολόγητα καθώς η Σαϊεντολογία είναι αναγνωρισμένη ως θρησκεία και συνεπώς δεν φορολογείται...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ - akatsoulis@pegasus.gr
«Έθνος»26/02/2011

26 Φεβ 2011


Σαηεντολογία –«Στρατόπεδο ασφαλείας»

Εἰς τό τεῦχος 61 τοῦ «Διαλόγου», δύο τραγικά γεγονότα: «Ζευγάρι Ἀμερικανῶν, πού ἀπό ἔφηβοι ὑπῆρξαν Σαϊεντολόγοι, ἔφεραν την ὑπόθεσή τους στά δικαστήρια, ἰσχυριζόμενοι πώς ὅσο ὑπῆρξαν ὀπαδοί τῆς ὀργάνωσης χρησιμοποιήθηκαν σάν σκλάβοι. Ὁ Μάρκ Χέντλυ καί ἡ σύζυγός του Κλέαρ, ἀνῆκαν στή «Θαλάσσια Ὀργάνωση» (Sea Org), τό πιό σκληρό τμῆμα τῆς Σαηεντολογίας. Μέλη αὐτοῦ τοῦ τμήματος ὑπογράφουν ὅρκο νομιμοφροσύνης γιά ἕνα δισεκατομμύριο χρόνια (sic), ὑποσχόμενοι νά μή ἀποκτήσουν παιδιά και ζοῦν καί ἐργάζονται σέ κοινόβια. Το ζεῦγος ἰσχυρίστηκε, πώς τούς ὑποχρέωναν να ἐργάζονται σχεδόν ἀσταμάτητα, εἴκοσι ὧρες τήν ἡμέρα καί ἡ κ. Χέντλυ δήλωσε πώς ἐξαναγκάστηκε νά κάνει ἔκτρωση… Ἀλλ΄ ὅπως ἡ οἰκογένεια Χέντλυ, ἔτσι και ὁ Τζ. Ντούϊγκναν ἔζησε στό «Συγκρότημα», τό περιφραγμένο «στρατόπεδο ἀσφαλείας» τῶν 500 στρεμμάτων τῆς ὀργάνωσης, ἔξω ἀπό το Λός Ἄντζελες, ἀπ΄ ὅπου ἐπιχείρησε μία δραματική ἀπόδραση μετά ἀπό 22 χρόνια. Οἱ «φρουροί ἀσφαλείας» τῆς Σαηεντολογίας τόν καταδίωξαν ὅταν προσπάθησε νά ἀποδράσει…
Ἡ ὀργάνωση –αὐτό εἶναι τό τραγικό– εἶναι ἀναγνωρισμένη στίς ΗΠΑ ὡς θρησκεία, παρά τό γεγονός ὅτι τόν Ἰούλιο τοῦ 1977, 134 πράκτορες τοῦ F.B.I. εἰσέβαλαν στά γραφεῖα της στό Λός Ἄντζελες καί στην Οὐάσιγκτον καί ἀφαίρεσαν 48.149 ἔγγραφα, τά ὁποῖα ἀπεκάλυψαν ἕνα εὐρύ κύκλωμα κατασκοπείας». Ἀπ΄ ὅσα τραγικά γεγονότα κατά καιρούς ἔρχονται εἰς φῶς καί τάς τόσας καταδικαστικάς ἀποφάσεις ἐναντίον τῆς ἀπόκρυφης αὐτῆς ὀργανώσεως, ἀπορεῖ κανείς πῶς συνεχίζουν νά παγιδεύωνται συνάνθρωπο.
«Ορθόδοξος Τύπος» 25/2/2011

14 Φεβ 2011


Η σαϊεντολογία στο στόχαστρο του FΒΙ


Η θρησκεία πολλών αστέρων του Χόλιγουντ είναι στο επίκεντρο ανακρίσεων για ψυχολογική και σωματική βία αλλά και απάτες
ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ για μυστικό εγκλεισμό «αποστατών» της σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης». Για άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας. Για ανεξέλεγκτα έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων. Για συντριβή όσων δεν χώνουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν αναγκαστικές «δωρεές».Η σαϊεντολογία ξανά στο εδώλιο.Αστέρες του Χόλιγουντ,όπως ο Τομ Κρουζ,ο Τζον Τραβόλτα,η Κίρστι Αλεϊ,η Πρισίλα και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ,δίνουν τη λάμψη τους στη νεόκοπη θρησκεία που ίδρυσε μόλις το 1953 ένας πρώην συγγραφέας δευτεροκλασάτων έργων επιστημονικής φαντασίας,ο Ρον Χάμπαρντ. «Ολα αυτά βρίσκονται στο στόχαστρο του FΒΙ» αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του ένας εξωμότης:ο «οσκαρικός» σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πολ Χάγκις.Και δηλώνει ότι τώρα φοβάται για τη ζωή του.
«Επί 34 χρόνια βρισκόμουν σε μια σέκτα. Ολοι οι άλλοι μπορούσαν να το δουν. Εγώ δεν ξέρω γιατί δεν μπορούσα» είπε ο 57χρονος δημιουργός του «Μillion Dollar Βaby» και του «Crash», ο οποίος αποχώρησε από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας το 2009, αλλά άνοιξε το στόμα του μόλις πρόσφατα για την εμπειρία του.
O Πολ Χάγκις δεν είναι ο μόνος σαϊεντολόγος που έχει εγκαταλείψει την οργάνωση, είναι όμως σίγουρα ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη της κοινότητας των δυσαρεστημένων πρώην πιστών. Ο νυν επικεφαλής της οργάνωσης Ντέιβιντ Μισκάβιτζ, κουμπάρος του Τομ Κρουζ, κατηγορείται για άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε πιστούς, ενώ το FΒΙ εξετάζει ισχυρισμούς ότι παιδιά ηλικίας ως και οκτώ ετών εργάζονται σκληρά σε εγκαταστάσεις της οργάνωσης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, φαίνεται ότι κάθε «νεοφώτιστος» οφείλει να διακόπτει κάθε επικοινωνία με όποιον διαφωνεί με τις αρχές της οργάνωσης, ακόμη και αν πρόκειται για τους γονείς του.
Τι διδάσκει η σαϊεντολογία; Για να απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει να βγούμε έξω από τον... πλανήτη Γη. Οι άνθρωποι, λέει, είναι «αθάνατα όντα που απλώς έχουν ξεχάσει την πραγματική τους φύση» και μετενσαρκώνονται συνεχώς στο Σύμπαν. Προτείνει την «πνευματική αποκατάσταση» μέσα από ένα είδος συμβουλευτικής όπου οι πιστοί καλούνται να ξαναζήσουν συνειδητά τραυματικές ή επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να εκτείνονται και σε περασμένες ζωές, σε άλλους πλανήτες, ακόμη και πριν από εκατομμύρια χρόνια. Με μια «λεπτομέρεια»: όσο πιο βαθιά εισέρχονται σε ανώτερους κύκλους μύησης τόσο πιο μεγάλα χρηματικά ποσά οφείλουν να πληρώνουν- αυτόβουλες «δωρεές», ασφαλώς.
Πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια ο «Ξένου», ηγέτης της «Γαλακτικής Συνομοσπονδίας», μετέφερε, λέει, δισεκατομμύρια ανθρώπους- σκλάβους στη Γη με διαστημόπλοια που έμοιαζαν με τα αεροπλάνα Douglas DC-8. Τους εγκατέστησε κοντά στα ηφαίστεια και... πυροδότησε βόμβες υδρογόνου ρίχνοντάς τες στους κρατήρες! Οι επιζήσαντες και οι σημερινοί απόγονοί τους «μολύνθηκαν». Η σαϊεντολογία υπόσχεται να τους απαλλάξει από αυτό το μίασμα.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο ειδικός σε ζητήματα σαϊεντολογίας και καθηγητής ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον Ντέιβιντ Τουρέτσκι εξηγεί τη διαδικασία μύησης. «Το πρώτο βήμα είναι να εισαχθούν οι πιστοί σε ένα είδος υπνωτικής διαδικασίας που αποκαλείται «διανοητική ακρόαση». Είναι η ψυχοθεραπεία των σαϊεντολόγων. Επειτα μαθαίνουν στον κόσμο να ανακαλεί τραυματικές αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές. Αυτό αποκαλείται “σύνδρομο ψευδούς ανάμνησης” από τους ψυχιάτρους- δηλαδή “θυμάμαι” κάτι που στην πραγματικότητα ποτέ δεν έζησα. Αλλά για τους σαϊεντολόγους είναι ιερό μυστήριο. Οταν πείσεις κάποιον ότι θυμάται γεγονότα από προηγούμενες ζωές, δεν είναι πολύ δύσκολο να τον πείσεις ότι μερικές από αυτές ήταν σε άλλους πλανήτες,πριν από εκατομμύρια χρόνια» μας λέει.
Στην ερώτηση αν η σαϊεντολογία αποτελεί νόμιμη θρησκεία, ο δόκτωρ Τουρέτσκι δεν μασάει τα λόγια του: «Χρήση απάτης για τη στρατολόγηση μελών,χρηματικές απαιτήσεις από τους πιστούς,χρήση τεχνικών για την καταπίεση οποιασδήποτε κριτικής σκέψης σχετικά με την οργάνωση, χρήση αργκοτικής γλώσσας και εχθρική στάση προς τη “φυσιολογική΄΄ κοινωνία αποτελούν δηλωτικά μιας καταπιεστικής αίρεσης.Ολα αυτά “φωτογραφίζουν” τη σαϊεντολογία».
ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ: ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΟΠΑΔΟΙ
ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ
Κατά των ψυχιάτρων και των φαρμάκων
«Η ψυχιατρική είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι επιστήμη και θα έπρεπε να απαγορευτεί διά νόμου».Αυτή η φράση τουΤομ Κρουζ, το 2004,αντικατοπτρίζει την πίστη του ηθοποιού στις διδαχές της σαϊεντολογίας οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε μορφής ψυχιατρικής θεραπείας- και δεν ήταν η μόνη που προκάλεσε σάλο.
Οχι μόνο ισχυρίστηκε ότι η σαϊεντολογία τον βοήθησε να ξεπεράσει τη δυσλεξία του,αλλά έναν χρόνο αργότερα κατέκρινε τηνΜπρουκ Σιλντςχαρακτηρίζοντάς την «παραπληροφορημένη» επειδή χρησιμοποίησε αντικαταθλιπτικά χάπια για να ξεπεράσει την επιλόχειο κατάθλιψη που την ταλαιπωρούσε.«Θα έπρεπε απλώς να πάρει βιταμίνες»είπε.
«Και αυτός θα έπρεπε απλώς να αφοσιωθεί στη σωτηρία του πλανήτη από τους εξωγήινους!»απάντησε σκωπτικά η ηθοποιός.Ο Κρουζ ασχολείται με τον προσηλυτισμό νέων και κατά προτίμηση διάσημων μελών.Τόσο η πρώην σύζυγός τουΝικόλ Κίντμαν(η οποία αργότερα αποχώρησε από την οργάνωση) όσο και η νυν σύζυγός τουΚέιτι Χολμςασπάστηκαν τις πεποιθήσεις του.
ΤΖΟΝ ΤΡΑΒΟΛΤΑ
Ο πνευματισμός δεν έσωσε τον γιο του
Ο αμερικανός ηθοποιόςΤζον Τραβόλτα,ένας από τους πιο διάσημους και ένθερμους πιστούς της σαϊεντολογίας,μυήθηκε στα μυστικά της το 1975 και δεν διστάζει να τη διαφημίσει δημοσίως λέγοντας ότι«σε αυτήν οφείλει τα πάντα». Παρ΄ όλα αυτά,η πίστη του αυτή προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση μετά τον θάνατο του 16χρονου γιου του Τζετ (φωτογραφία),το 2009,έπειτα από ατύχημα.Η σαϊεντολογία θεωρεί κάθε ψυχική νόσο «ψυχοσωματική» και ορίζει μόνο «πνευματιστικές» θεραπείες για την αντιμετώπισή της. Ετσι,παρά τις βάσιμες υποψίες ότι ο Τζετ έπασχε από αυτισμό,ο Τραβόλτα και η σύζυγός τουΚέλι Πρέστον δήλωναν πάντοτε ότι έπασχε από τη νόσο Καβασάκι, η οποία προκαλεί φλεγμονές του φλεβικού συστήματος.Ουδέποτε προσέφεραν στον Τζετ ενδεδειγμένη θεραπεία, επιβαρύνοντας, κατά πολλούς,την ψυχοσωματική του υγεία και ανάπτυξη. Μετά τον θάνατό του παραδέχτηκαν ότι«ίσως έπασχε από αυτισμό»- αλλά ήταν πλέον αργά.
«Το Βήμα»13/02/2011 – Ελισάβετ Παστρίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου